Meny Stäng

Massagebehandling

Massage är en användbar behandlingsmetod både för friskvård och rehabilitering. Massagen löser upp spänningar, kan ge smärtlindring och har en positiv effekt på skador och sjukdomar i hundens muskler, leder och skelett. Massage ger en ökad blodcirkulation och lymfcirkulation, syre och näring når muskler, bindväv och inre organ snabbare och koppens slaggprodukter borttransporteras effektivare.

Massagebehandlingen löser upp spänningar i musklerna och det gör tillsammans med en smärtlindrande effekt att hundens välbefinnande ökar och musklernas rörelseomfång bibehålls.
Med massage på en skadad muskel sker mindre bindvävsbildning (ärrvävnad) och muskeln kan fortsatt hållas mjuk och elastisk.

”Lugn och ro”-hormonet oxytocin frisätts vid beröring och det tillsammans med massagens blodtryckssänkande effekt gör att massage kan ha en positiv inverkan på stressade och nervösa hundar.

I samband med massage eller efter ett träningspass är stretching, vilket innebär töjning av en muskel, eller muskelgrupp, en bra metod bland annat för muskelflexibiliteten, ledernas rörelseomfång och skadeförebyggande.

Stretching kan även ingå i en rehabiliteringsbehandling, då en muskel på grund av skada, sjukdom eller snedbelastning blivit stram, stel och hård. Då kan stretchingen släppa på spänningar i musklerna, stärka muskulaturen och släta ut sammanväxter i bindväven.

Under en massagebehandling finns en möjlighet att upptäcka olika problem i rörelseapparaten, ofta innan hunden har börjat visa att något är fel. Med tanke på det är ett par friskvårdskontroller per år att rekommendera.